AC ve DC Şarjı : 7 Temel Fark

AC ve DC Şarjı : 7 Temel Fark

Son güncelleme: 14 Ağu 2022 • 6 dakika okuma

Elektrikli bir aracınız varsa er ya da geç  AC ve DC şarjı hakkında bazı bilgilerle karşılaşacaksınız. Belki de bu kısaltmalara zaten aşinasınız ancak bunların EV'nizle nasıl ilişkili olduğu hakkında hiçbir fikriniz yok. Bu makale, DC ve AC şarj cihazları arasındaki farkı anlamanıza yardımcı olacaktır. Okuduktan sonra hangi şarj yönteminin daha hızlı olduğunu ve hangisinin arabanız için daha iyi olduğunu da bileceksiniz.

Hadi başlayalım!


1. Gücü Dönüştürmenin Yeri

Elektrikli araçları şarj etmek için kullanılabilecek iki tip elektrik vericisi vardır bunlara Alternatif Akım (AC) ve Doğru Akım (DC) gücü denir. 

Elektrik şebekesinden gelen güç her zaman (AC) Alternatif Akımdır ancak bir elektrikli araba aküsü yalnızca Doğru Akımı (DC) kabul edebilir. AC ve DC şarj arasındaki temel fark , AC gücünün DC ye dönüştürüldüğü yerdir . Arabanızın içinde yeralan invertör ile veya  aracınızın dışında bağlantı yaptıgınız DC istasyon tarafından dönüştürülebilir.

DC şarj cihazları, dönüştürücü şarj istasyonunun içinde olduğundan genellikle daha büyüktür. Bu, pili şarj etme konusunda AC şarj cihazlarından daha hızlı olduğu anlamına gelir.

Buna karşılık, AC şarjı kullanırsanız, dönüştürme işlemi yalnızca arabanın içinde başlar. Elektrikli araçlar, AC gücünü DC gücüne dönüştüren "yerleşik şarj cihazı" adı verilen yerleşik bir AC-DC dönüştürücüye sahiptir. Gücü dönüştürdükten sonra aracın aküsü şarj olur.

Buna karşılık, AC şarjı kullanırsanız, dönüştürme işlemi yalnızca arabanın içinde başlar. Elektrikli araçlar, AC gücünü DC gücüne dönüştüren "yerleşik şarj cihazı" adı verilen yerleşik bir AC-DC dönüştürücüye sahiptir. Gücü dönüştürdükten sonra aracın aküsü şarj olur.

2. Evde işyerinde ve Kamuya açık Alanlarında (otopark,park,kurumlar...vs) Elektrikli Araç (EV) Şarjı

Teorik olarak, evde bir DC şarj cihazı kurabilirsiniz. Ancak, pek mantıklı değil. 

DC şarj cihazları, AC şarj cihazlarından önemli ölçüde daha pahalıdır. 

Aktif soğutma gibi işlemler için daha fazla yer kaplarlar ve çok daha karmaşık yedek parçalara ihtiyaç duyarlar. 

Elektrik şebekesine yüksek güç bağlantısı gereklidir. 

Üstelik DC şarj sürekli kullanım için önerilmez - bunu daha sonra konuşacağız. Tüm bu gerçekler göz önüne alındığında, bir AC şarj cihazının ev kurulumu için çok daha iyi bir seçim olduğu sonucuna varabilirsiniz . DC şarj noktaları çoğunlukla otoyollarda bulunur.

3. Mobil Şarj

Yalnızca AC şarj cihazları mobil olabilir. Ve bunun iki ana nedeni var:

İlk olarak, DC şarj cihazı son derece ağır bir güç dönüştürücü içerir. Bu nedenle, bir seyahatte yanınızda taşımak imkansızdır. Bu nedenle, bu tür şarj cihazlarının yalnızca sabit modelleri mevcuttur. 

İkincisi, böyle bir şarj cihazı 480+ volt giriş gerektirir. Yani mobil olsa bile pek çok yerde uygun bir güç kaynağı bulmanız pek olası değil. Ayrıca, halka açık EV şarj istasyonlarının çoğu AC şarj sağlarken, DC şarj cihazları çoğunlukla otoyollardadır.

4. Şarj Hızı

AC ve DC şarj arasındaki bir diğer önemli fark hızdır. Bildiğiniz gibi DC şarj cihazının içinde bir dönüştürücü bulunur. Bu, DC şarj istasyonundan gelen gücün otomobilin yerleşik şarj cihazını atladığı ve doğrudan aküye gittiği anlamına gelir. EV şarj cihazının içindeki dönüştürücü, arabanın içindekinden çok daha verimli olduğu için bu işlem zamandan tasarruf sağlar. Bu nedenle, doğru akımla (DC) şarj etmek, alternatif akımla (AC) şarj etmekten on veya daha fazla kat daha hızlı olabilir.

5. AC ve DC Gücü: Şarj Eğrisi

AC ve DC şarj arasındaki diğer bir temel fark, şarj eğrisinin şeklidir. AC şarj durumunda, EV'ye iletilen güç sadece düz bir çizgidir. Bunun nedeni, yerleşik şarj cihazının küçük boyutu ve buna bağlı olarak sınırlı gücüdür.

Bu arada, DC şarjı, Elektrikli Araç (EV) pili başlangıçta daha hızlı bir enerji akışını kabul ettiğinden, ancak maksimum kapasiteye ulaştığında kademeli olarak daha az enerji tükettiğinden, azalan bir şarj eğrisi oluşturur.


6. Şarj ve Pil Sağlığı

Arabanızı şarj etmek için 30 dakika mı yoksa 5 saat mi harcayacağınıza karar vermeniz gerekiyorsa, seçiminiz oldukça açık. Ancak hızlı (DC) ve normal şarj (AC) arasındaki fiyat farkını önemsemeseniz bile bu o kadar basit değil.

Mesele şu ki, bir DC şarj cihazı sürekli olarak kullanılıyorsa, pil performansı ve dayanıklılığı bozulabilir. Ve bu sadece e-mobilite dünyasında korkunç bir efsane değil, aynı zamanda bazı elektrikli araba üreticilerinin kılavuzlarına dahil ettiği gerçek bir uyarıdır.

Yeni elektrikli arabaların çoğu, 100 kW veya daha fazla sabit akım şarjını destekler, ancak bu hızda şarj etmek aşırı ısı yaratır ve dalgalanma etkisini artırır - AC voltajı DC güç kaynağında çok fazla dalgalanır.

Telematik şirketi Geotab , AC ve DC şarj cihazlarının etkisini karşılaştıran bir çalışma yaptı. Elektrikli otomobil akülerinin durumunu 48 ay analiz ettikten sonra, mevsimsel veya sıcak iklimlerde ayda üç defadan fazla hızlı şarj kullanan otomobillerin, hiç DC hızlı şarj cihazı kullanmayanlara göre %10 daha fazla pil bozulmasına sahip olduğunu buldu.


7. AC'yi DC'ye Karşı Şarj Etme Fiyat Farkları

AC ve DC şarj arasındaki önemli bir fark fiyattır - AC şarj cihazlarının kullanımı DC olanlardan çok daha ucuzdur. Mesele şu ki, DC şarj cihazları daha pahalı. Bunun da ötesinde, kurulum maliyetleri ve şebeke bağlantı maliyetleri onlar için daha yüksektir.

Arabanızı bir DC güç noktasında şarj ettiğinizde çok zaman kazanabilirsiniz. Bu yüzden aceleniz olan durumlar için idealdir. Bu gibi durumlarda, artan şarj hızı için daha yüksek bir fiyat ödemek mantıklıdır. Bu arada, AC gücüyle şarj etmek daha ucuzdur ancak daha uzun sürer. Örneğin, EV'nizi ofise yakın bir yerde çalışırken şarj edebiliyorsanız, süper hızlı şarj için fazla ödeme yapmanıza gerek yoktur.    

Fiyat söz konusu olduğunda, evde veya işyerinde şarj etmek en ucuz seçenektir. Bu yüzden kendi şarj istasyonunuzu satın almak kesinlikle bütçenize uygun bir çözümdür.

Özet

Sonuç olarak, her iki şarj türünün de faydaları vardır. AC şarjı kesinlikle aracınızın pili için daha sağlıklıdır, DC varyantı ise pilinizi hemen şarj etmeniz gereken durumlar için kullanılabilir. Deneyimlerimize göre, çoğu Elektrikli Araç (EV) sahibi araba pillerini gece evinde veya ofisin yanına park ederken şarj ettiğinden, ultra hızlı şarja gerçek bir ihtiyaç yoktur. go-e Charger home+ veya go -e Charger homefix gibi bir AC duvar şarj cihazı bu nedenle mükemmel bir çözüm olabilir. Evinize veya şirket binanıza kurarak çalışanlarınız için ücretsiz EV şarjı da yapabilirsiniz.  

Burada, AC ve DC şarj ile ilgili tüm temel bilgileri ve aralarındaki farkı bulacaksınız:

AC ŞarjDC Şarj Cihazı
DC'ye dönüşüm elektrikli araç içinde yapılırDC'ye dönüştürme, şarj istasyonunun içinde yapılır
Ev ve genel şarj için tipikDC şarj noktaları çoğunlukla otoyollarda bulunur
Şarj eğrisi düz bir çizgi şeklindedirBozulan şarj eğrisi
Elektrikli otomobilin aküsüne karşı nazikDC hızlı şarj ile uzun süreli şarj, EV pillerini ısıtır ve bu, pilleri zamanla biraz düşürür
Uygun fiyata mevcutturKurulumu pahalı
Mobil olabilirMobil olamaz
Kompakt boyuta sahiptirGenellikle AC şarj cihazlarından daha büyük
Paylaş:
visamaestromastercard