Elektrikli Arabanız İçin Şarj İstasyonu Alırken Dikkat Edilmesi Gereken 8 Şey

Elektrikli Arabanız İçin Şarj İstasyonu Alırken Dikkat Edilmesi Gereken 8 Şey

1. Kullanım Türü: Sabit veya Sabit Olmayan (Mobil) Şarj İstasyonu

Öncelikle şarj istasyonunuzu nerede, ne zaman ve nasıl kullanmak istediğinizi düşünmenizi öneririz. 

Elektrikli arabanızı sadece evde mi şarj etmek istiyorsunuz yoksa şarj istasyonunu seyahate,işe ya da bir arkadaşınıza giderken de  yanınızda götürmek istiyor musunuz?

Bağlantısız (Mobil) Şarj İstasyonu

Elektrikli arabanızı hareket halindeyken şarj etmek istiyorsanız örneğin bir seyahate veya ailenizin yanına gittiğinizde de yanınızda  götürmek istiyorsanız go-e Charger Home+ veya Gemini flex gibi bir MOBİL şarj istasyonu satın almanız gerekir.

Avantajı bağlı olmayan şarj istasyonunun (go-e Charger Home+ veya Gemini flex) bağlı olanlar (go-e Charger Homefix veya Gemini )  gibi binanın güç kaynağına sabit bir bağlantı için bağlantı kablosu yerine bir fişle gelmesidir. Doğrudan kırmızı bir CEE prizine veya örneğin bir ev prizine bir adaptör aracılığıyla takabilirsiniz. Bu nedenle şarj cihazı bir elektrikçi ye ihtiyaç duymadan kurulabilir . 

Bu çok güzel, değil mi?

Sabit  Şarj (Duvara Monte ) istasyonu

Öte yandan, sabit şarj cihazları taşınabilir değildir ve böyle bir şarj noktasını yalnızca bir profesyonel elektrikçi tarafından kurabilirsiniz. Genellikle fiyat açısından önemli ölçüde farklılık göstermezler ve mobil duvar kutusu ile aynı teknik özelliklere sahip olabilirler. 

Ancak Sabit şarj cihazlarının kurulumunun özel bilgi gerektirdiğinin farkında olmanız gerekir  bir elektrikçi, ev ağ bağlantınızın böyle bir duvar kutusu kullanmak için tasarlanıp tasarlanmadığını önceden kontrol etmelidir. 

2. Güç Paneli Yeteneklerini Kontrol Edin

Evinizdeki elektrik panosunun bazı sınırlamaları vardır. Bu nedenle, Eviniz için bir şarj istasyonu satın almadan önce güç paneli özelliklerini kontrol ettiğinizden emin olun.

Bunun bir EV şarj istasyonu seçiminizi nasıl etkileyebileceğini size gösterelim.

Yeterli akımınız olduğundan emin olun

Örneğin go-e Şarj Cihazları, modele bağlı olarak 6-32 amper tüketir. Elektrikli Araçlar ev şarj istasyonu tüm paneldeki tek cihaz olsaydı, her iki durumda da iyi olurdu. Gerçekte, muhtemelen ampere ihtiyaç duyan başka cihazlarınız da vardır. Bu nedenle, elektrik şebekenizde yeterli akım yoksa yalnızca daha düşük güç tüketimine sahip bir şarj cihazı kullanmanıza izin verilecektir (örn. 22 kW yerine 11 kW go-e Şarj Cihazı)

Not: go-e Şarj Cihazları ile akımı 6 ila 32 A arasında ayarlayabilirsiniz.

Not: Aynı anda birden fazla şarj cihazı kullanıyorsanız, ev bağlantılarının aşırı yüklenmesini önlemek için yük dengeleme özelliğine sahip olmaları gerekir  Örneğin go-e Charger'ların böyle bir özelliği vardır  bu fonksiyon açıkken şarj üniteleri toplam akımı geçmeyecek şekilde akımı dağıtacaktır.

Sigorta kutunuzda yeterli alan olduğundan emin olun.

Dikkat etmeniz gereken ek bir nokta da sigorta kutunuzda fiziksel olarak yeterli alan olup olmadığıdır. Her bir devre kesici (sigorta) zaten bağlanmışsa, yüksek güçlü bir sigorta kutusu sizin için hiçbir işe yaramaz. Bu yüzden elektrikçinize panoda yeterli alan olup olmadığını sormanız daha doğru olacaktır. Eğer yoksa, birkaç devre kesicinin kurulu olduğu ek bir üniteye sahip olun. 

3. Elektrikli Arabanızın Fiş Tipini Kontrol Edin

Elektrikli aracınızda tip 1 veya tip 2 şarj prizi bulunur. Çoğu şarj istasyonu, modern elektrikli otomobillerde en yaygın olarak kullanıldığı için tip 2 priz veya fiş ile birlikte gelir. Her durumda, tip 1 şarj bağlantı noktasına sahip bir EV'niz varsa, tip 1'den tip 2'ye çeviren bir adaptör satın alabilir ve şarj cihazınızla birlikte kullanabilirsiniz.

Ancak EV'nizin hangi fiş tipine sahip olduğunu nasıl öğrenirsiniz? 

Şarj soketinin şekline bir göz atın. Arabanızın hangi fiş tipine sahip olduğunu size söyler. Aşağıdaki örneklere bakın:

4. Wallbox'ın Şarj Hızını Düşünün

Hangi şarj cihazını alırsanız alın, belirli bir şarj hızı limiti ile gelir. Hızlı şarj (20-30 dk) sunan halka açık şarj istasyonlarını bulabilirsiniz. Ancak bu ultra hızlı şarj cihazları evde kurulum için uygun değildir. 

Peki, EV'nizi evde (veya hareket halindeyken) şarj etmek istiyorsanız hangi wallbox hangi hızda şarj edebilir?

İki ana olasılık var.

Aşağıdaki durumlarda 22 kW'lık bir şarj istasyonu iyi bir seçenektir:

  • aracınız 22 kw alternatif akımla şarj edilebilir
  • binanızın bağlantı kapasitesi 22 kw için yeterli veya küçük bir tesisat ücreti ödemeye razıysanız
  • elektrikli arabanız sadece 1 faz ile şarj edilebilir, ancak örneğin 7.4kW'lık tam şarj gücünü kullanmak istiyorsunuz ve buna izin veriliyor.
  • her gün 250 km'den fazla araba kullanıyorsun
  • gün içinde şarj olmak için çok az zamanınız var.

Aşağıdaki durumlarda 11 kW şarj istasyonu harika bir seçimdir:

  • günde 250 km'den az sür
  • arabanızı sık sık gece veya işte şarj ediyorsunuz
  • aracınızı 11 kW AC'den fazla şarj edemez.

Unutmayın: aracınızın şarj hızı da sınırlıdır. Yani şarj istasyonu ne kadar hızlı şarj ederse etsin, araç sadece 11 kW kabul edebiliyorsa daha hızlı şarj edemezsiniz.

Arabanızı, bazılarının "duvar prizi" olarak da adlandırdığı standart bir ev prizinden de şarj edebilirsiniz. Ama mesele şu ki, böyle bir şarj önemli miktarda zaman alacak. Örneğin, 40 kWh'lik bir pil ile bir arabayı sıfırdan tam şarja şarj etmek yaklaşık 24 saat sürebilir.

5. Şarj İstasyonunuzu Nereye Kurmak İstediğinizi Düşünün

Bir şarj istasyonu satın almadan önce, yeni wallbox'ınızı kurmak istediğiniz yeri düşünün. 

EV şarj cihazları her türlü şekil ve boyutta gelir, bu nedenle konumla birlikte düşünün. Mükemmel konumu bulmak için arabanızın arka portunun nerede olduğunu düşünmeniz gerekir. 

Nissan Leaf örneğinde olduğu gibi ön taraftaysa, aracı doğrudan şarj cihazının önüne park edebileceğiniz bir yer bulmaya çalışın.

Örneğin, şarj portu solda olan bir Tesla Model 3 kullanıyorsanız, arabanızı nasıl park edeceğinizi düşünün ve mümkün olan en kısa kabloyla şarj etmenin bir yolunu arayın. 

Tabii ki, istediğiniz uzunlukta bir kablo satın alabilirsiniz, ancak kablo ne kadar uzun olursa, maliyeti o kadar artar. 

6. Şarj İstasyonunuzun Özelliklerini Düşünün

Modern EV duvar kutuları, sahiplerinin araçlarını son derece rahatlıkla şarj etmelerini sağlar. Size sunulan tüm avantajlardan yararlanma fırsatını kaçırmak üzücü, değil mi? 

go-e Charger'larımız gibi akıllı wallbox'lar, onları internete bağlamanıza ve ekstra işlevsellikten yararlanmanıza olanak tanıyan bir uygulamayla birlikte gelir. Size ilginç bulabileceğiniz üç akıllı özelliği gösterelim.

Kanepeden tam kontrol

Satın aldığınız şarj istasyonunun bir uygulaması varsa, muhtemelen akıllı telefonunuzdan birkaç tıklama ile güç tüketimini izleyebilir, şarj hızını ayarlayabilir ve şarjı başlatıp durdurabilirsiniz. 

Zamanlayıcı

Birçok EV sürücüsü, şu anda elektrik daha ucuz olduğu için arabalarını gece şarj etmeyi tercih ediyor. Ancak akşam 11'de şarj cihazını çalıştırmak için dışarı çıkmak muhtemelen akşamları yapmak isteyeceğiniz son şeydir. Bu nedenle, giderek daha fazla elektrikli araç şarj ünitesi, bir zamanlayıcı özelliği ile birlikte gelir. 

Uygulamada saati ayarlayarak, şarj cihazının aracınıza ne zaman güç aktarmaya başlayacağına ve ne zaman duracağına karar vermenizi sağlar. Hatta go-e Charger ile aracınızın aküsüne belirli bir süre içinde aktarılmasını istediğiniz enerji miktarını bile belirleyebilirsiniz. 

RFID yönetimi

Birçok EV şarj istasyonunda bir RFID çipi bulunur. İstasyonunuzu komşularınızla paylaşmanızı ve kullanıcı başına tüketilen elektrik miktarını görmenizi sağlar. 

İşte nasıl çalışır: Bir kişi RFID çipini şarj cihazına ilk kez kaydırdıktan sonra, uygulamanızda göreceksiniz ve ayrıntılarını hesabınıza ekleyebileceksiniz. 

Bundan sonra, bu kişi istasyonunuzdan arabasını her şarj ettiğinde, kartı tanımlanacaktır. Şarj cihazınızı kullanan herkesin ne kadar elektrik kullandığını görmenizi sağlar.

RFID çipinin go-e Charger tarafından yalnızca bir kez tanıtılması gerekir.

Bu özelliklerden bazılarının olmaması, bir şarj istasyonunu daha ucuz hale getirebilir, ancak tüm ekstra işlevlerin sağladığı kolaylık göz ardı edilemez.

7. Şarj İstasyonunun Tasarımını Düşünün

Eviniz için EV şarj istasyonu satın almak istiyorsanız aşağıdakileri göz önünde bulundurun:

Stil - şarj cihazınız ne renk olmalı?

Konum – şarj cihazını gözden uzak bir yere koyacaksanız, muhtemelen nasıl göründüğü umurunuzda olmayacaktır. Ancak, evinizin ön cephesine herkesin görebileceği şekilde sabitlenmişse, biraz daha şık bir şey isteyebilirsiniz.

Boyut ve şekil – EV şarj cihazları her türlü şekil ve boyutta gelir, bu nedenle konumla birlikte düşünün. 

8. Bütçenizi Düşünün: Bir Şarj İstasyonunun Maliyeti Nedir? 

Son olarak, bütçenizden bahsedelim.

Bütçenizin durumu en önemli faktör olmayabilir, ancak kesinlikle göz önünde bulundurmanız gereken bir faktördür. Neyse ki, piyasada geniş bir fiyat aralığında şarj istasyonları bulacaksınız, bu da evde şarjı herkes için kullanılabilir hale getiriyor. 

Bu şarj istasyonlarının fiyatları (herhangi bir ek özelliği olmayan şarj istasyonları için) yaklaşık 550 EUR'dan başlar ve en yüksek fiyata gelince, sınır gökyüzündedir. Size bir fikir vermesi için 1600 EUR ve daha fazla ücrete sahip şarj cihazları bulabilirsiniz. 

Yüksek kalitenin pahalı olduğu konusunda yaygın bir görüş vardır. Bu efsaneyi kırmayı başardık. Go- eCharger HOMEfix 11 kW'ımız Şubat 2022'de Stiftung Warentest'in galibi oldu . Gerçek şu ki, 679 EUR fiyatla fiyatlandırılan RRCP şarj istasyonumuz test edilen 12 modelin en ucuzuydu. 

İhtiyaçlarınızı tam olarak karşılayan bir elektrikli araç şarj ünitesi satın almak için bir servet harcamanıza gerek olmadığını gösteriyor. 

Özet

Yukarıda listelenen faktörler, aracınıza uygun ve sahip olabileceğiniz tüm ek gereksinimleri karşılayan bir şarj ünitesi bulmanızı sağlayacaktır. Şarj istasyonunuzun hangi özelliklere sahip olması gerektiğini öğrendikten sonra, kaliteli şarj üreticilerinden biri tarafından yapıldığından emin olmanız gerekir.

Bunlardan biri sizin için ideal bir şarj çözümü olabileceğinden, go-e Charger Gemini flex ve go-e Charger Gemini ürünümüze göz atmanızı öneririz.

Paylaş:
visamaestromastercard